bandera

bandera
Castellano

divendres, 28 d’octubre del 2011

11. L'ajut exterior


  
   A la zona nacional l'exaltació de la germanor entre els règims de Franco, Hitler i Mussolini era cosa quotidiana. La propaganda en aquest sentit va ser abundant. Entre el material postal del tipus que hem denominat “patriòtic” es troba gran nombre de sobres il•lustrats i postals amb les banderes i símbols de l'Alemanya Nazi i la Itàlia Feixista. Amb menor freqüència apareix també Portugal. En alguna presó els presos es veien obligats a usar per a la seva correspondència targetes d'aquest tipus. Així el missatge escrit pel “rojo” no només anava acompanyat de víctors a Franco sinó també de ¡Heil Hitler!





 
Fins i tot a la correspondència que els familiars enviaven als presos podia aparèixer l'odiat ¡Heil Hitler!!
En cartes dirigides a Itàlia, Alemanya o països ocupats, era freqüent mostrar l'amistat amb el feixisme o el nazisme.






   En la premsa madrilenya d'octubre de 1939 es podia llegir: “Excepte Alemanya, Itàlia, Portugal, Espanya i Japó, la resta del món no és més que franc-maçoneria i comunisme, és a dir escòries”.




   Les tropes italianes, els “camises negres” del CTV (Corpo di Trope Volontarie) que lluitaven al costat de Franco tenien el seu propi servei de correu. Al contrari de l'alemanya, la intervenció italiana no només no era secreta al seu país sinó que el propi CTV la manifestava amb molta teatralitat. Els italians disposaven de targetes postals pròpies (es coneixen prop d'un centenar de models) algunes d'elles editades a Itàlia amb tot luxe de colors i altres més senzilles editades a Espanya per cada Divisió o grup. No obstant això amb freqüència feien servir postals i sobres espanyols, generalment del tipus patriòtic.


Les postals italianes no amagaven res i feien gran ostentació de la seva intervenció en una guerra que consideraven seva.
    Esq: El remitent afegeix “Catalugna” a la llista de campanyes (Llevant, Ebre, etc) on ha intervingut el seu regiment.
    Dre: La postal d'una brigada mixta italo-espanyola, fa orgullós inventari del primer any de la seva intervenció.

 L'Oficina d'Història de l'Exèrcit italià va emetre nombroses
postals espectaculars. Aquesta mostra un camisa negra
(Roma,segons diu al dors) defensant a Espanya d'un ésser
repugnant i cobdiciós (Moscou).

Un legionari italià envia una salutació al seu país des d' “aquesta terra
martiritzada” i assegura que sabrà “alliberar-la i defensar-la”.



Els soldats italians confraternitzaven amb la població espanyola i van tenir molt èxit entre les noies joves. Va haver-hi molts festejos i fins i tot algunes noces. Veiem aquí petjades postals d'un cas típic. El gener del 39 els nacionals avancen per Catalunya i un sergent italià coneix a una noia amb la qual mantindrà correspondència amistós-amorosa. Ferit, li escriu cartes des de l'hospital de les tropes italianes a Valladolid. De tornada a Itàlia, la guerra mundial el torna a portar a les trinxeres des d'on segueix escrivint, però ella quasi no li escriu. El 1941 és capturat pels aliats a Egipte i traslladat a un camp a l'Índia des d'on, fins a 1945, l' “amigo prossimo come novio” enyora Espanya i segueix escrivint a la seva estimada. El 1945 un vaixell carregat de presoners italians surt de l'Índia retornant-los cap a Itàlia, peró l'aviació aliada l'enfonsa (per error?). Hi anava l'enamorat italià?



   La intervenció de tropes de l'Alemanya nazi, l'anomenada Legió Còndor, va ser mantinguda com a secret d'estat a Alemanya fins gener de 1939. Per això la correspondència dels seus soldats cap a Alemanya es feia amb sobres camuflats exteriorment (segells, matasegells, remitent) com si fossin enviats des de la pròpia Alemanya. I la correspondència cap a aquests soldats havia d'enviar-se a una determinada adreça de Berlín.

   En tornar a Alemanya van ser rebuts amb grans honors. Al juny de 1939 es van organitzar a Berlín i Hamburg grans rebudes. Per a l'ocasió es van utilitzar en aquestes ciutats marques especials en les quals apareixen superposats la creu gamada i el feix de fletxes falangista, i es van editar diverses postals de les quals en mostrem una amb la desfilada del comiat a Espanya durant la que els alemanys cantaven “..... els nostres enemics són els rojos, els bolxevics del món......”





  
   Les campanyes de propaganda exterior fetes pel govern de la República, els partits, la Generalitat de Catalunya, etc. per guanyar-se l'opinió pública internacional per mitjà de cartells, postals i segells, van explotar eficientment el tema de l'agressió del feixisme internacional, especialment els bombardejos sobre la població civil espanyola, posant l'accent en que aquesta agressió s'estendria aviat per tot el món.
Aquestes dugues postals fan referència  als bombardejos de l'aviació nazi, la Legión Cóndor, sobre Guernika i Madrid.  
En el revers d'aquesta postal figura la traducció del text català de l'anvers, al castellà, anglès, francès i esperanto.:
“Les forces feixistes arriben davant de Madrid i comencen el bombardeig més criminal que registra l'història, operant
damunt els cossos innocents de dones i criatures indefenses”



   A la República no la van ajudar tropes d’exèrcits estrangers però es van crear les Brigades Internacionals formades per voluntaris de tot el món i impulsades principalment pels partits comunistes.
   Es van editar diverses postals de les Brigades Internacionals per a fer propaganda a nivell internacional.
   Aquesta pertany a una sèrie utilitzada pels propis combatents.



Capítol següent:
Grafits postals

Veure l'índex.